Posada uznemirila putnike u avionu: Pripremite se za pad

Posada uznemirila putnike u avionu: Pripremite se za pad

240
0
PODIJELI

Putnici jednog indonežanskog aviona izjavili su prošle noći da ih je uznemirila uspaničena posada koja ih je tokom leta “pozvala da se pripreme za pad”, jer je putnička kabina izgubila pritisak vazduha, a avion je brzo smanjio visinu.

Avion kompanije Air Asia iz Australije do ostrva Balija, u Indoneziji, se u nedjelju bezbjedno vratio na aerodrom u australijskom gradu Pertu gdje su mnogi od 145 putnika prenijeli novinarima koliko su se uplašili zbog konfuzije posade.

“Paniku je pojačalo ponašanje posade – vrištali su, izgledali su preplašeno i šokirano”, izjavila je novinarima putnica Kler Eskju.

“Ja ih razumijem, ali mi smo očekivali da oni nas umire, a samo smo se još više zabrinuli jer su se oni uspaničnili”, dodala je ona.

Ta indonežanska aviokompanija za jeftine letove je saopštila da je pilot poslije pojave “tehničkog pitanja bezbjedno spustio avion, u skladu sa standardnom procedurom”.

Australijska Uprava za bezbjednost saobraćaja je saopštila da istražuje uzrok dekompresije aviona na 34.000 stopa (10.363 metara), a prikuplja i podatke o postupanju posade.

Avion se brzo spustio na visinu od 10.000 stopa (3.048 metara), na kojoj nije nužan povećani pritisak vazduha u putničkoj kabini.

Podaci sa sajta “FlightRadar” koji prati letove pomoću GPS-a, pokazuju da je taj avion za devet minuta smanjio visinu za 23.800 metara (7.250 metara).

 

(RTV Glas Drine/N1)