Ovako izgleda najhladnije mjesto na svijetu

Ovako izgleda najhladnije mjesto na svijetu

345
0
PODIJELI

U centralnom dijelu Sibira nalazi se selo Ojmjakon koje se smatra najhladnijim naseljenim mjestom na svijetu. Najniža temperatura zabilježena je 1933. godine, kada je izmjereno -67.7 stepeni.

U ovom selu živi oko 500 ljudi i mnogima je prava misterija kako oni preživljavaju na ovako ekstremnim uslovima. Da bi se do Ojmjakona došlo, potrebno je da se vozite dva dana od Jakutska.Ni u ovom, glavnom gradu Republike Jakutije, nije ništa bolje.U njemu živi oko 300.000 ljudi, a prosječna zimska temperatura je -34 stepena, zbog čega se smatra najhladnijim glavnim gradom na svetu.

Stanovnici Omjakona imaju probleme kao niko na ovom svijetu. Recimo, zbog zaleđene zemlje imaju vrlo malo unutrašnjih vodovodnih instalacija, vozila moraju da im stoje isključivo u zagrijanim garažama. U suprotnom, motor bi se toliko zaledio da ne bi bilo šanse da se automobil pokrene.

Glavna hrana u ovom mjestu je meso, jer nemaju mogućnosti da gaje voće i povrće. Fotografima je ovo mjesto vrlo zanimljivo za njihove projekte, ali se susreću sa velikim problemom.Naime, od hladnoće objektiv fotoaparata u sekundi postaje nepomičan.