Neobični fetiši koji nisu nimalo seksualne prirode

Neobični fetiši koji nisu nimalo seksualne prirode

149
0
PODIJELI

Fetišizam je termin koji opisuje uzbuđenje izazvano neživim predmetom ili specifičnom situacijom koja po svojoj prirodi obično nije seksualna.

Izraz fetiš potiče od francuske reči fétiche, izvedene od portugalske reči feitiço (magija, čarolija), koja opet izvire iz latinskog facticius (veštački) i facere (činiti).

Izraze seksualni fetiš i erotski fetiš je prvi upotrebio francuski psiholog, advokat i hipnotizer Alfred Binet, a mnogi ljudi prihvataju svoje fetiše kao deo svog identiteta i ne žele da ih se oslobode.

Predmeti seksualnog fetišizma mogu biti razne vrste odeće i obuće, različiti materijali (koža, najlon, spandeks, guma, plastika…), određeni delovi tela (ruke, stopala, kosa…), različite situacije i slično.

Fetiši se često pogrešno poistovećuju isključivo sa seksualnim fetišem, budući da postoje fetiši koji nisu nimalo seksualni. Neki od njih su: astrofilija (ljubav prema astronomiji), kinofilija (ljubav prema psima), logofilija (ljubav prema rečima), niktofilija (ljubav prema noći i tami), selenofilija (ljubav prema mesecu), autofilija (ljubav prema samoći), a tu su i neki prilično bizarni i neobični fetiši kao što su ljubav prema siru, žutoj boji, grobljima, dinosaurusima, Londonu, Hari Poteru…

I da – ljubitelji brade imaju svoj naziv – pogonofili.