Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje nego razgovor

Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje nego razgovor

55
0
PODIJELI

Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje, nego za obavljanje razgovora, pokazalo je istraživanje kompanije “LG Electronics”.

Tako je jer je mobilni telefon uvijek pri ruci, i ima sve više mogućnosti kojima prevazilazi prvobitnu svrhu: s njega se šalje elektronska pošta, služi kao podsjetnik i budilnik, preko njega se sluša muzika i gledaju televizija i filmovi, njime se pregleda internet, služi kao nekada mapa za kretanje gradom, putevima i kroz prirodu…

Istraživanje kompanije LG pratilo je navike korisnika mobilnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji gdje je 87 posto ispitanika izjavilo da mobilnim telefonom fotografišu najmanje jednom nedjeljno, dok je 82 posto reklo da bar jednom nedjeljno koriste telefon za – razgovor s nekim.

Rezultat istraživanja pokazuje da je kod 80 posto ispitanika upotreba kamere češća i od korištenja telefona za pregled društvenih mreža što je masovna navika.

Čak 61 posto ispitanika pri komunikaciji s nekim radije šalje fotografiju nego tekstualnu poruku. Fotografije dece i “selfiji” su najpopularniji u SAD, dok Korejci više šalju slike jela i putovanja.

Snimanje videa telefonom je popularno među 74 posto ispitanika jer smatraju da fotografije nisu dovoljne da prikažu neku atmosferu, a 68 posto snima i šalje video sa zanimljivih mjesta i vidikovaca.

To je omogućeno i time što neki uređaji, kaže LG, kao njegov “G7 ThinQ”, mogu da snimaju fotografije i video zapise u HDR kvalitetu, te je dovoljno ponijeti samo njih, a ne i kameru.

Istraživanjem je utvrđeno da se korisnici mobilnih telefona najviše žale na zamućene slike, na nedovoljnu “rezoluciju” kada se slika uveća, i na to što većina kamera telefona ipak ne može da postigne ono što može dobar foto-aparat.

Više od polovine, 54 posto ispitanika je priznalo da nije vješto u fotografisanju, a 63 posto je bez obzira na to nezadovoljno svojim finalnim produktom.

Jedna trećina žena u dvadesetim i tridesetim godinama je rekla da ima problema da “uhvati” dobar kadar kada fotografišu svoje kućne ljubimce dok se pomjeraju, a čak 74 posto žena je nezadovoljno fotografijama snimljenim kada nema dovoljno svjetla.