Mladić iz Gruda preživio oko 90 uboda stršljena

Mladić iz Gruda preživio oko 90 uboda stršljena

158
0
PODIJELI

Dvadesetpetogodišnjak iz Gorice kod Gruda u petak je preživio ubod oko 90 stršljena, inače jako opasnih kukaca koji u nekim slučajevima s jednim ubodom kod pojedinaca mogu izazvati smrt.

Mladić je zaprimljen na hitni prijem u Dom zdravlja Grude u jako tešku stanju, otežavajuće okolnosti su bile te što su ga stršljenovi izboli po glavi, ali svjesnom i brzom reakcijom doktora iz Doma zdravlja Grude izbjegnut je najgori moguć scenarij, saznaje portal Grude Online.

Nakon što je mladić stabilizovan u Domu zdravlja Grude upućen je u CUM Mostar gdje su ga nakon obrade poslali na kućno liječenje.

Ovo nije jedini slučaj ove godine da stršljenovi napadaju na čovjeka, u Domu zdravlja Grude imali su više težih intervencija nad pacijentima koji su bili životno ugroženi upravo zbog uboda stršljena.

Ubod stršljena u suštini nije smrtonosan, ali izuzeci postoje kad su u pitanju alergične osobe, a kod pojedinih osoba opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja.

U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti ljekarsku pomoć i izbjeći moguće probleme.

Kako bi se izbjegli mogući ubodi i problemi, stršljene treba izbjegavati, ako znamo gdje se nalazi njihova staništa, ni u kojem slučaju ga dirati, rušiti ili paliti jer to može izazvati napad.

Ukoliko postoji sumnja da je u blizini vašeg djelovanja onda bi bilo poželjno posuditi adekvatnu opremu kod pčelara koja bi vas zaštitila od mogućeg uboda ovoga kukca, prenosi Srna.