Katolici širom BiH i svijeta danas slave najradosniji blagdan Božić

Katolici širom BiH i svijeta danas slave najradosniji blagdan Božić

35
0
PODIJELI

Katolici širom Bosne i Hercegovine i svijeta danas u svojim domovima i zajednicama proslavljaju najradosniji blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista. Središnji čin proslave Božića je Misa Polnoćka, a ovaj se porodični blagdan se uglavnom slavi u krugu porodice i najbližih.

Brojni običaji vežu se za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

U našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju se na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični suhi božićni kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak.

Kuće Katolika posebno su okićene na Božić i uglavnom se u svakoj nalazi božićno drvce ispod kojeg se ostavljaju pokloni za ukućane.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svojoj ovogodišnjoj božićnoj čestitki poručio je vjernicima kako slaviti Božić znači prepoznati Božiju blizinu i u njoj naći izvor snage i nade.

“U Isusu nađimo uporište za čuvanje obiteljskog gnijezda, rađanje i odgoj djece, za vjernost u braku, za međusobnu slogu i zajedništvo, za snagu praštanja i pomirenja te živimo u njegovoj ljubavi. U tom duhu, na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo i neka vam je sretna i blagoslovljena 2019. godina”, čestitka je koju je jučer uputio kardinal Puljić.

On je istakao kako nema nijednog kršćanina kojeg neće obuzeti neka topla radost pri srcu pri proslavi Božića.

“Uprkos diktaturi materijalizma, mnogi će se itekako duhovno pripravljati i pripraviti za slavlje rođendana Isusa Krista. Na poseban će način kroz došašće pohađati i slaviti mise zornice te obaviti ispovijed, dakako, oni koji se mogu ispovjediti, a koji ne mogu u sebi će probuditi vjeru i kajanje kako bi se to Otajstvo dogodilo i u njihovom srcu”, rekao je Puljić.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen zaručnik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Zanimljivo je kako se Božić proslavlja i u Japanu kao službeni nacionalni praznik, iako Japan nije kršćanska zemlja. Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine. U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima. U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva. Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom.

Svim čitateljima koji slave ovaj veliki blagdan, redakcija RTV Glas Drine želi čestit Božić, uz želju da ga provedete okruženi porodicom i ljubavlju vama dragih ljudi.