Gračanica: Od Bajrama tragaju za kravom koja im je pobjegla pred klanje

Gračanica: Od Bajrama tragaju za kravom koja im je pobjegla pred klanje

7021
0
PODIJELI
Foto: Ilustracija

Mještani gračaničkog naselja Doborovci već danima bezuspješno organiziraju akcije potrage za kravom koja je prvi dan Bajrama pobjegla iz štale Safeta Alića, u trenutku dok se on pripremao da je zakolje za kurban.

U Alićevom dvorištu okupilo se desetak ljudi, a niko nije mogao ni slutiti šta će se tog trenutka desiti, najmanje Safet i njegova supruga Hanifa.

– Midhat Hasanović i ja ušli smo u štalu, šarulju za rogove vezali konopcem dugim 10 metara, skinuli lanac i poveli je u dvorište. Samo što je zakoračila iz štale, svom snagom je jurnula, udarila u mješalicu za beton , pa u koš te je pobjegla cestom Gračanica-Orašje. Svi, koliko nas je bilo, potrčali smo za njom. Nakon 300 metara skrenula je među kuće. Tu smo je sustigli, nas dvojica smo dohvatili konopac, ali nas je ona pobacala na zemlju i pobjegla u pravcu brda Monj, visokog 450 metara. Od tada joj se gubi svaki trag – priča vidno šokiran Safet Alić.

Mještani Doborovaca od tada svakodenvno tragaju za Alićevom kravom. I jučer su se uspeli na brdo Monj, osmatrali teren, osluškivali da se šarulja ne bi oglasila rikom. U potrazi će im se , kako su rekli, pridružiti i lovci.

(Radio Glas Drine/Avaz)