Gepard je na ivici istrebljenja

Gepard je na ivici istrebljenja

457
0
PODIJELI

Gepardi bi uskoro mogli biti istrijebljeni, pokazuje nova sudija koja govori o smanjenju broja ovih životinja.

Procijenjeno je da oko 7.100 geparda živi u divljinama Afrike i na malom dijelu teritorije Irana, a širenje ljudskih naselja potisnulo je ovog predatora iz njegovih prirodnih staništa.

Autori studije zato pozivaju da se gepard označi kao ugrožena vrsta, a ne kao “osjetljiva vrsta” što je bio slučaj dosad.

“Ovo je zaista presudni period za vrste kao što je gepard kojima su potrebne velike teritorije”, rekla je Sara Durant, specijalista za ove životinje u Zoološkom društvu iz Londona i vodeći autor studije objavljene u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Oko 77 odsto staništa geparda je van rezervata i drugih zaštićenh zona, navodi se u studiji, zbog čega je potrebno da vlade i lokalne vlasti promovišu toleranciju za ovog predatora koji nekad lovi i stoku.

Pored gubitka staništa, gepardi su izloženi napadima mještana i gubitku svog plijena antilopa i drugih životinja koje ljudi ubijaju za meso, kao i ilegalnoj trgovini mladunaca, trgovini njihove kože i prijetnji od udara vozila.

U Zimbabveu populacija geparda pala je sa oko 1.200 na samo 170 životinja za 16 godina. Mladunci donose do 10.000 dolara na crnom tržištu. Prema Fondu za očuvanje geparda, oko 1.200 mladunaca ovih životnija je prokrijumčareno iz Afrike u poslednjih 10 godina, a njih oko 85 odsto je umrlo na tom putu.

Da bi ova životinjska vrsta dugoročno opstala potrebno je preduzeti hitne mjere da se riješi najveći problem, a to su zaštićene zone i područje kretanja, navodi se u studiji.

Gepard je najbrži sisar na svetu i može da trči brzinom od 29 metara u sekundi. On se kreće sporije kad lovi i može da održi najveću brzinu samo nekoliko stotina metara.

Prema navodima studije, više od polovine geparda na svijetu živi na teritoriji šest zemalja u južnoj Africi. Manje je poznato, međutim, da su ove životinje najvjerovatnije nastale u Aziji, a jedna grupa njih (svega oko 50 jedinki) i dalje živi u Iranu.