Danas je međunarodni dan pismenosti

Danas je međunarodni dan pismenosti

97
0
PODIJELI

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966.godine. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. septembra, a Bosna i Hercegovina ga ove godine dočekuje sa 2,82 posto nepismenog stanovništva, što su podaci popisa 2013. godine.

Prema posljednjem popisu u BiH ima 36,2 posto kompjuterski pismenog stanovništva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, da bi Bosna i Hercegovina bila u mogućnosti da prati standarde Evropske unije i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja.

Trenutno se u BiH sprovode programi koji omogućuju odraslim osobama završetak osnovne škole što će svakako dijelom dovesti do smanjenja nepismenosti.

Treba naglasiti i činjenicu da, iako se radi na podizanju svjesti o još uvijek prisutnom problemu nepismenosti i promovisanju programa naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja odraslih, još uvijek postoji nezainteresovanost određene populacije za opismenjavanje kao što su pripadnici treće životne dobi i žene domaćice u ruralnim sredinama, rekli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je s obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine.

Prema podacima UNESCO-ovog Instituta za statistiku 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje nepismeno a dvije trećine tog broja čine žene. U nekim zemljama nepismenom se smatra osoba koja ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ona koja ne zna ni čitati ni pisati.

U praksi, međutim, prevladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i (povremeno) računanja, kombinovano sa definisanjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.

(RTV GD/BHRT)