BKC Kalesija: U četvrtak 14. festival izvorne muzike

BKC Kalesija: U četvrtak 14. festival izvorne muzike

149
0
PODIJELI

JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija organizuje 14. FESTIVAL IZVORNE MUZIKE. Festival će se održati u sali BKC-a, 18.10.2018.godine (četvrtak) sa početkom u 19 sati.

Na festivalu učestvuju poznate izvorne grupe iz Kalesije i regiona: Kalesijski zvuci, Tradicija, Odjek Vukovija, Kalesijski slavuji, Krnjinski zvuci, Braća Babajić,Mustafa i jarani i Zvorničko sijelo. Poslije Festivala druženje uz narodna kola i igre. Cijena ulaznice je 5 KM. Ulaznice se mogu kupiti svakim radnim danom u Gradskoj bibliioteci i BKC-u, a i na dan festivala.

Istog dana, u 14,00 sati, održat će se i okrugli sto “Izvorna muzika – naša muzika”, na kojem će učestvovati prof. dr. Amra Redžić, šef Odsjeka za kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova i član Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m, prof. dr. Tamara Karača – Beljak, profesorica profesorice na Odsjeku za etnomuzikologiju Muzičke akademije Sarajevo, Enisa Šojko, muzička urednica BH Radija 1, Mirela Šečić, stručni savjetnik za pozorišnu, filmsku i muzičku umjetnost u Federalnom ministartvu kulture i sporta, mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, mr. Rusmir Djedović, predstavnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK. Na okruglom stolu će se govoriti o mogućnostima i procedurama uvrštavanja izvorne muzike na UNESCO-ovu listu spomenika nematerijalne kulturne baštine. Također, istog dana, u 17,00 sati, predviđeno je otvaranje izložbe o izvornoj muzici na kojoj će biti izložene ploče i kasete grupa koje sviraju i pjevaju izvornu mmuziku, tekstovi o izvornoj muzici, prvi instrumenti na kojima je svirala „Kalesijska trojka“ i drugi predmeti koji upućuju na izvornu muuziku.

Generalni pokrovitelj Festivala je općina Kalesija. Medijski pokrovitelji Festivala su: BH radio 1, RTV TK, Radio Feral, RTV Glas Drine, NEON TV, NKP.BA, Kalesija Online, Kalesijske novine, Kalesijski.ba, INFOPLUS, KALSED.