Bešlaga Bajraktarević iz Srebrenika već 28 godina posti i svaki drugi dan...

Bešlaga Bajraktarević iz Srebrenika već 28 godina posti i svaki drugi dan mimo ramazana

2048
0
PODIJELI
(ANADOLU AJANSI-SAMIR YORDAMOVIC) (20120803)

Bešlaga Bajraktarević iz Donje Špionice kod Srebrenika ove godine posti svoj 80.ramazan.

Kako nam je rekao ovaj 90-godišnjak, svoj prvi ramazan u potpunosti je ispostio davne 1939., kada je imao nepunih 12 godina, i od tada nikad nije prekidao ramazanski post.

U mladosti je , kako kaže, i po najvećim vrućinama radio najteže poslove u poljoprivredi, ali nikada nije ni pomišljao da prekine ramazanski post.

– Kada čovjek ima čvrstu vjeru u Allaha dž.š., ništa mu nije teško. U toku posta nikad ne osjećam glad ili žeđ tako da sam siguran da bih bez problema mogao postiti i tri dana bez prekida – govori Bešlaga.

Ovaj vitalan starac već 28 godina prakticira i takozvani Davudov post, koji podrazumjeva da se tokom cijele godine svaki drugi dan provodi u ibadetu posta. Ovaj ibadet, koji zahtjeva mnogo upornosti i volje, započeo je u ljeto 1989. i od tada se strogo pridržava pravila Davudovog posta.

O ovoj vrsti posta se malo zna, iako se on, prema riječima Bajraktarevića, prakticira od samog nastanka islama.

Prakticirajući ovu vrstu ibadeta, od 1989. godine do danas, ne računajući redovne mjesece ramazana, postio je skoro 4 800 dana. Iako Davudov post podrazumjeva mnogo odricanja, Bajraktarević ističe da se već navikao i da mu uopće nije teško tako da planira nastaviti s ovom vrstom posta sve dok ga zdravlje bude služilo.

(Radio Glas Drine/Dnevni Avaz)