Zvorničani negoduju: Spalionicu opasnog materijala ne žele u blizini vrtića i škole

Preporučujemo

Mogućnost da će se u Zvorniku graditi spalionica opasnog otpada digla je na noge mještane, ali i stanovnike u susjednim gradovima.

Prema nacrtu Studije utjecaja na životnu sredinu, predviđena je gradnja stručno nazvanog postrojenja za termički tretman opasnog otpada. No, svi su svjesni da se iza ovog kompliciranog naziva krije nešto drugo, pa su u Centru za životnu sredinu jasno i glasno ukazali na to kakvo zagađenje može izazvati ovo postrojenje.

Opasnost je, navode iz Centra, utoliko veća jer se u krugu od najviše tristo metara buduće spalionice nalaze vrtić, dvije škole, plinsko postrojenje, privatne kuće, moteli…

Predsjednica Centra Nataša Crnković zabrinuta je i zbog načina na koji se vodi planiranje izgradnje spalionice.

– Mi u državi nemamo instituciju koja bi uopće mjerila najopasnije materije koje spalionice proizvode, plinove dioksine i furane. Ali, to je tek jedna od bezbroj spornih stavki iz Studije, ali i iz cijelog projekta – ističe Crnković.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović kaže da općinska vlast nema nadležnosti nad ovim projektom. Prava adresa je, kaže, nadležno ministarstvo RS.

– Na javnoj raspravi građani su izrazili veliko nezadovoljstvo. Nadamo se da će to uvažiti u ministarstvu ekologije. Moramo dobiti odgovore jesu li osnovane sumnje o opasnosti spalionice. Ako se to ustanovi, takvo postrojenje neće se graditi u Zvorniku – istakao je Ivanović.

Marko Mimić, predstavnik Udruženja SRD „Bistro“, upozorava i na još nekoliko nepoznanica, koje se već sada čine rizičnim.

– Što se otpadnih voda tiče, nije navedeno koje su to količine, koje supstance u njima mogu završiti i kakve konkretne štete po ekosistem mogu prouzrokovati. Više od 300.000 građana crpi vodu za vodosnabdijevanje iz rijeke Drine. Ako ijedna čestica opasnih materija usljed rada postrojenja dospije u tu vodu, to je za nas neprihvatljivo – rekao je Mimić i dodao da nije sporna samo lokacija nego i način monitoringa spalionice.

Nakon što su saznali da se u krugu „Metalnog“ već spaljuje određeni otpad, stanovnici Karakaja su uznemireni i najavljuju mirne proteste ako spalionica dobije dozvolu za rad.

– Ljudi su uznemireni i već smo poslali dopise ministarstvima. Nadamo se da se neće dozvoliti spaljivanje otpada u naseljenim mjestima – rekao je Ljubiša Janković iz Karakaja.

Spaljivanje opasnog otpada radi se na temperaturama od 800 do 1.200 stepeni. To je rizično, s obzirom na to da je projekt zamišljen u gradskoj zoni Zvornika.

(RTV GD/Avaz)

Najnovije

spot_img