“Živa lomača”: 32 godine od ratnog zločina nad civilima u Pionirskoj ulici u Višegradu

Preporučujemo

Danas je 32. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu, u Bosni i Hercegovini.

Naime, u “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, 14. juna, a nekoliko dana kasnije, tačnije 27. juna 1992. godine na Bikavcu u kući Mehe Aljića živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Jedina koja je preživjela ovaj zločin jeste Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Zločin poznat kao “živa lomača” dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije “Osvetnici“, na čelu sa Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili bombu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići na slobodnu teritoriju, u Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ-u osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar, koji je 2021. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img