Žena u Vojvodini zaražena HIV-om nakon transfuzije krvi

Žena u Vojvodini zaražena HIV-om nakon transfuzije krvi

120
0
PODIJELI

Jedna žena iz Južnobanačkog okruga zaražena je virusom HIV-a nakon transfuzije krvi.
Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je za “Blic” da je riječ o pacijentkinji koja je, u okviru liječenja osnovne bolesti, primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije predao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile.

On je dodao da krv davaoca ni u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija nije imala nereaktivan rezultat, pa je upotrijebljena za tranzfuzijsko liječenje.

Na pitanje kako je moglo doći do ovakvog propusta, Petrović je odgovorio da propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog događaja.

“Tako nešto je, nažalost, moguće da se dogodi i danas, uprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog `perioda prozora`. To je period od trenutka inficiranja osobe do momenta mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji ni kod nas ni u svetu takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju”, objasnio je Petrović.

Ovakav slučaj nije zabilježen od 1985. godine kada se ovaj opaki virus pojavio u Vojvodini.