Zemljotresi sve češća pojava u BiH: Ima li opasnosti za sapanjski kraj ?

Preporučujemo

U proteklim mjesecima svjedoci smo učestalih potresa i panike među građanima koju su prouzrokovali isti.

Gotovo 24 sata zapadni Balkan bio je u grču, a 26. novembar 2019. će se pamtiti dugo.

Od udara zemljotresa u Albaniju koji je po posljednjim zvaničnim informacijama usmrtio najmanje 27 osoba, užareni balkanski pojas uz jadransku obalu pogodilo je najmanje 60 zemljotresa od 2 do 6,4 stepeni Richtera.

Što se tiče područja koje obuhvata općina Sapna seizmički gledano se ne razlikuje od ostatka TK s tim da su nešto optimističnije prognoze u smislu intenziteta i magnitude potresa obzirom i na činjenicu da smo nešto udaljeniji od velikog Sprečkog rasjeda.

Općina Sapna ima nekoliko manjih rasjednih zona, a ujedno su to i najkritičnije tačke, odnosno područja sa najvećom seizmičkom aktivnošću.

Prema seizmičkim kartama, za područje Općine Sapna maksimalno očekivani potres je osam stepeni po Mercallijevoj, odnosno šest stepeni po Richteru.

„Ako gledamo našu općinu prema rasjednim zonama i mjesnim zajednicama onda bi najrizičnija područja bila na neritoriji MZ Goduš počevši od Bunskog rasjeda preko naselja Goduš, pa sve do naselja Gaj, Marnići, Ramići i dalje sve do MZ Kovačevići. Druga rizična zona bila bi MZ Međeđa-MZ Kobilići-MZ Baljkovica, MZ Sapna rasjedom preko naselja Mahala do naselja Gaj.Treća rizična zona seizmički gledano su dijelovi MZ Vitinica i MZ Nezuk i MZ Zaseok i MZ Kraljevici.Treba napomenuti i to da se u prvu rizičnu zonu može svrstati i rasjedna zona Skakovica-Rastošnica – Snježnica- Jasikovac“, kazao je dipl. inženjer geologije Husein Jusić.

„Pomenuti rasjedi su po karakteristikama rasjedi drugog reda na dubini od 2 do 12km gdje se oslobađa ranije nakupljena seizmička energija“, dodao je Jusić.

Ukoliko se desi potres najbitnija stvar je ne paničiti te slušati preporuke nadležnih organa o daljim koracima.
Potresi jačine od tri do 3,9 stepeni po Richterovoj skali mogu se osjetiti, ali rijetko prouzrokuju štetu i godišnje ih se u svijetu dogodi preko 50.000.

Lagani zemljotresi su od četiri do 4,9 stepeni po Richteru i uz njih su osjetna drmanja pokućanstva, a značajnija oštećenja su rijetka.

U grupi umjerenih zemljotresa su pomjeranja tla jačine od pet do 5,9 stepeni po Richterovoj skali i uzrokuju štetu na slabijim građevinama u ruralnim regijama ili manja oštećenja na novijim zgradama.

Nemoguće je predvidjeti kada će se desiti potres, ali kvalitetno izrađene seizmotektonske karte stručnjacima mogu pomoći pri uspostavi pretpostavki na kojem području se može dogoditi podrhtavanje tla te koji je maksimalno očekivani potres na određenom području.

Bosna i Hercegovina se prema Evropskoj mapi seizmičkog hazarda nalazi u zoni visokog rizika od pojave zemljotresa, a najveća vjerovatnoća za potresanje tla je u Neumu, Banjoj Luci i Tuzli.

Najnovije

spot_img