Zeko iz Snagova , šampion koride u Čevljanovićima (FOTO)

Zeko iz Snagova , šampion koride u Čevljanovićima (FOTO)

3288
0
PODIJELI

Ono što je Pamplona u Španiji to su Čevljanovići u BiH. Naime, proteklog vikenda se u Čevljanskom polju okupilo 50 hiljada ljudi kako bi prisustvovali tradicionalnoj 68. čevljanskoj koridi.

Tokom dva dana, u 12 borbi snagu je odmjerilo 24 bika, a jedan od pobjednika je i Zeko , vlasnika braće Ahmeta i Džeme Sarajlića iz Snagova.

Zeko je težak preko 900 kg, star je 4 godine i apsolutni je šampion s obzirom da u dosadašnjih dvadesetak nastupa ima isto toliko pobjeda.

Zekin vlasnik, Ahmet Sarajlić,kaže da na Zeku gleda kao na dijete i da sa njim proživljava sve što životinja proživljava tokom borbe.

„ Kada smo dobili poziv od organizatora, bila je to potvrda našeg rada i truda. U Čevljanoviće idu samo najbolji , a moj Zeko je jedan od njih. Dokaz za to je Zekina pobjeda nad Medonjom, bikom koji je u prošlosti bio nepobjediv u Čevljanovićima i koji je bio na domaćem terenu. Ponosan sam na Zeku” kazao je Sarajlić.

Osim Zeke, Sarajlići imaju još jednog mladog bika kojeg treniraju da postane šampion, a u budućem periodu planiraju nastupiti i na Grmečkoj koridi koja ima tradiciju dugu više od 240 godina.

Sarajlići su ovim putem pozvali sve zainteresovane da dođu na Snagovo, 22. augusta, na koridu u ovom mjestu kako bi se i sami uvjerili u Zekinu snagu.