Zdravko Čvorić negirao krivnju za silovanje u Diviču

Preporučujemo

Zdravko Čvorić negirao je krivnju za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Diviču kod Zvornika.

“Časni sude, nisam kriv“, izjavio je optuženi Čvorić.

Sudija za prethodno saslušanje Zoran Božić kazao je da je Sud zaprimio prijedlog Odbrane za ukidanje pritvora i određivanje jemstva optuženom. Dodao je da će ovaj prijedlog biti proslijeđen Sudskom vijeću.

Čvoriću je ranije određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Čvorić se tereti da je u svojstvu rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti Zvornik – krajem jula 1992., kao čuvar u zatvoru u objektu FK “Divič”, naoružan – nasilno izveo ženu bošnjačke nacionalnosti nad kojom je – oružjem i uz prijetnju za život – počinio silovanje u obližnjem objektu. Čvorić je potom, prema optužnici, naredio preživjeloj da se vrati u prostorije s ostalim zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti s područja Zvornika i okolice, koji su tu nezakonito zatvoreni.

S obzirom na to da je negirao krivnju, Čvoriću će naknadno biti zakazan početak suđenja.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img