Završena prva džamija u Grazu, vjernicima dostupna od januara

Preporučujemo

U austrijskom gradu Grazu završena je prva džamija s modernom munarom, a na veliku radost vjernika, za vjerske obrede bit će dostupna u januaru naredne godine, rekli su nam iz Islamskog kulturnog centra Graz.

Kako su rekli iz Islamskog kulturnog centra Graz, na posebnu radost muslimana, a posebno Bošnjaka koji žive u Austriji, gradnja džamije u Grazu završena je u decembru ove godine.

“Muslimani Graza već će u januaru biti u mogućnosti da klanjaju unutar završene džamije, nakon što su dovršeni i unutrašnja kupola s kaligrafijom, malter na zidovima i plafonu, podno grijanje i podne izolacije, te posljednji sloj poda koji se trenutno suši. U projekt Islamskog kulturnog centra Graz, koji se prostire na 12 duluma zemljišta u drugom po veličini gradu u Austriji, do sada je uloženo oko pet miliona Eura. Prvi korak je bila kupovina vakufskog zemljišta još u 2010. godini”, rekli su iz Islamskog kulturnog centra Graz.

Kako su naveli, kamen temeljac je položen 2012. godine uz prisustvo tadašnjeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe ef. Cerića, gradonačelnika mr. Zigfrida Nagla, predsjednika IZ u Austrij dr. Fuata Sanaca i brojnih drugih zvanica, ali i brojnih građana Graza.

“Jedan od najvažnijih koraka bio je završetak munare u 2014. godini kao i završetak prelijepe staklene zelene fasade i vanjskog ukrasnog bazena u 2018. godini”, navode u Islamskon kulturnon centru Graz.

Predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić ovom prilikom je rekao da je sretan što će džamija uskoro biti u funkciji i da je sve urađeno po planu i vrhunskog je kvaliteta, te da će prostor namijenjen za klanjanje moći za koji dan primiti brojne vjernike.

“Oficijelno otvorenje džamije bit će tek nakon što i popratne prostorije abdesthana, kuhinja, garderoba i predvorje budu u potpunosti završene”, kazao je Mekić.

Imami prof. Fikret ef. Fazlić i hafiz Sead Kumro također se raduju brojnim aktivnostima u 2021. godini, a posebno prvom ramazanu u završenoj džamiji. Naglasili su da je Islamski kulturni centar otvoren za sve ljude dobre volje, te su iskazali posebnu zahvalnost brojnim vakifima koji iz godine u godinu nesebično doniraju finansijska sredstva za gradnju, ali i mnogim volonterima koji konstantno pomažu rad džemata i izvođenje brojnih aktivnosti.

Najnovije

spot_img