Za šta se sve tereti uhapšeni bivši major Vojske RS-a Ratko Đurković

Preporučujemo

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom hapšenja bivšeg majora Vojske RS-a Ratka Đurkovića. On je uhapšen jutros u Ugljeviku.

Kako navode, akcija SIPA-e je provedena po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Ratko Đurković je rođen 1943. godine, i nekadašnji je zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS-a. Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenog Nedić Radomira, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

“Terete se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada, kako dalje navode, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika ARBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

“Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h) u svezi sa tačkom a) i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) KZ BiH, a sve u vezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH”, pojašnjeno je.

Osumnjičeni Đurković, ističu, lišen je slobode i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

Najnovije

spot_img