Za 20. dženazu zvorničkih žrtava identificirana samo jedna osoba

Preporučujemo

Za 20. kolektivnu dženazu u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u petak će biti klanjana dženaza i obavljen ukop Omera (Muharem) Subašića (76) iz Zvornika, koji je ubijen 1992. godine, a čije je tijelo pronađeno u masovnoj grobnici Kazan bašča.

Ovo je druga ovogodišnja kolektivna dženaza u Podrinju, nakon ukopa Sabida (Mujo) Ibrahimovića u Bratuncu, koja se tako više i ne može nazvati jer se ukopavaju posmrtni ostaci samo jedne žrtve, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Tuzli, nisu prisustvovali predstavnici Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik. Porodice i preživjele žrtve ogorčene su sporošću procesa identifikacija i otkrivanja masovnih grobnica i strahuju da će ukopavanje samo jedne osobe postati pravilo, iako je činjenica da se s područja Zvornika traži još najmanje 418 bošnjačkih žrtava.

-Na području Zvornika moralo se uraditi više kada je rasvjetljavanje i procesuiranje zločina u pitanju. Nemoguće je da ljudi koji su živjeli na području Zvornika tih godina ne znaju šta se dešavalo. Neka pokažu malo ljudskosti i neka stvari ne čine još težim. Bošnjaci iz Zvornika ispružili su ruku za suživot samim time jer su se vratili. Jedan moj kolega izgubio je oca, četvoricu amidža, dva amidžića i ukupno 18 članova porodice, a drugi 33 člana porodice. Te kolege danas žive na području Zvornika i njihova djeca idu u školu, bave se sportom i izuzetno su uspješni. Šta još oni trebaju uraditi da bi neko shvatio da su oni za suživot? Mislim da je krajnje vrijeme da se i s druge strane pokaže malo više interesovanja, pa da svima bude bolje – poručio je Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Inače, među do kraja neistraženim zločinima je i jedan od najvećih zločina koji se desio na lokalitetu Bijeli potok, kada je 648 muškaraca u jednom danu zarobljeno i ubijeno. Od te cifre, traži se još 247 osoba, dok su ostale ukopane prilikom prethodnih 19 kolektivnih dženaza u Gornjoj Kalesiji ili u mjesnim mezarjima.

Ispraćaj Subašića bit će obavljen u Komemorativnom centru u Tuzli u petak u 10 sati, dok je polaganje cvijeća zvorničkim žrtvama u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji planirano od 12 sati. Nakon toga, uslijedit će klanjanje džuma-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

(RTV Glas Drine/Faktor)

Najnovije

spot_img