Vrijeme na jesen: Oluje na Balkanu, moguće i poplave

Preporučujemo

Američki meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine prema kojoj se za područje Balkana predviđa olujno nevrijeme, jaka grmljavina i kiša, kakve su se javljale i tokom ljeta.

Jake kiše padaće po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduslove za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vrijeme najviše se predviđa u oktobru i novembru. S odmicanjem jeseni, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina.

Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Širom Balkanskog poluostrva temperature će se kretati oko prosjeka ili nešto niže. Potencijalni prodor hladnog vazduha sa sjevera i istoka donijeće prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunije u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

– Često nestabilno vrijeme moglo bi negativno uticati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom širom regije – rekao je Tajler Rojs meteorolog AccuWeathera.

Za razliku od većeg dijela Evrope gdje se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vrijeme.

Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postaće sve niže, a ponekad će se imati utisak da je decembar ili januar.

Snježne padavine moguće su u novembru u cijeloj istočnoj Evropi. Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj, a postoji i opasnost od poplava. Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti sa nesnosnim vrućinama koje će donijeti i rizik od požara.

Tokom septembra će biti toplo i suvo vrijeme koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske imaće blagu jesen bez velikih kiša – većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni, a promjene se očekuju krajem novembra.

Najnovije

spot_img