Vlada TK pokrenula proceduru izmjena i dopuna budžeta TK za 2022.

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici pokrenula je procedure izmjena i dopuna budžeta za 2022. godinu.

Premijer Irfan Halilagić je na pres-konferenciji pojasnio da je najvažniji razlog za pokretanje procedure činjenica da su se opredijelili da sa 10 miliona KM pomognu rad UKC-a Tuzla. Vlada TK će pomoći i primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno svih 13 domova zdravlja će iskoristi sredstva u iznosu od 60.000 KM.

-Izdvajamo i povećanje kapitalnih izdataka u iznosu 1.7 milion KM, a najviše sredstava će iskoristiti u obnavljenje informatičke opreme u osnovnim školama. Našim poljoprivrednim proizvođačima smo obećali pomoć kada je u pitanju proljetna sjetva i rebalansom budžeta planirano je dva miliona KM, a oko 1.9 milion KM je planiran za program podrške privredi. Vrijedno je istaći i pomoć od 100.000 KM centrima za socijalni rad za nabavku računarske opreme – istakao je Halilagić. 

Za podršku povratku prognanih osoba planirano je povećanje za dodatnih 300.000 KM. Za JU Veterinarski zavod Tuzla predviđeno je 110.000 KM.

Vlada TK je danas izmijenila i Program raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2022. godinu. Omogućeno je da osobe ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju i koji su u postupku procjene sposobnosti i određivanja podrške razvrstani rješenjem mjesno nadležnog centra za socijalni rad, kao i njihovi pratioci (ukoliko su neophodni) i korisnici oboljeli od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti, a koji su bili korisnici uvećanog dječijeg dodatka, i dalje nastave uživati pravo na subvenciju prijevoza u cilju školovanja i korištenja usluga dnevnih centara, zavoda i slično.

Na današnjoj sjednici usvojene su i druge odluke tehničke prirode. 

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img