Vlada TK: Dodatnih 2,6 miliona KM za beskamatnu kreditnu liniju

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kanton danas je 2,6 miliona KM, osiguranih unutrašnjim uštedama u budžetu, stavila na raspolaganje Ministarstvu privrede pod stavkom “podrška razvoju kantona”, potvrdio je ministar finansija Suad Mustajbašić.

– Uz postojeća sredstva, koja su već ranije planirana, sada se na ovoj poziciji nalazi oko četiri miliona KM. Stav Vlade je da Ministarstvo privrede krene u izbor banaka za dodjelu beskamatnih sredstava privrednim subjektima s područja našeg kantona – rekao je Mustajbašić.

Dodao je da je prvobitna namjera osigurati 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava koji će biti stavljeni na raspolaganje privrednim subjektima Tuzlanskog kantona.

– Mi bismo plaćali kamatu, a korisnici samo ona sredstva koja dobiju od banke. Preduvjeti za to su stvoreni, a vidjet ćemo da li će sva sredstva biti potrebna za kreditnu liniju ili samo jedan dio. Pozicija “podrška razvoju kantona” daje mogućnost da se privrednicima pomogne kroz kreditnu liniju, a ukoliko novca ostane, ona će dobiti drugu namjenu, ali će sigurno ići prema privredi – zaključio je kantonalni ministar finansija.

Najnovije