Vlada i Šume Tuzlanskog kantona pokrenule ekološki megaprojekat pošumljavanja

Preporučujemo

Sadnjom 4.000 sadnica bagrema, Članovi Vlade Tuzlanskog kantona danas su, u saradnji sa JP „Šume TK“ d.d. Kladanj, započeli akciju pošumljavanja u Tuzlanskom kantonu.

U okviru te aktivnosti Šuma TK, predviđene Planom gospodarenja šumama u 2023. godini, bit će zasađeno se ukupno 223.577 četinarskih i liščarskih sadnica, na oko 300 lokacija ukupne površine nešto veće od 95 hektara. Vrijednost izuzetno značajnog ekološkog projekta u Tuzlanskom kantonu je viša od 340.000 KM, a Vlada Tuzlanskog kantona ga sufinansira sa 143.524 KM.

Uporedo sa tim projektom rade i na pripremi mega ekološkog projekta utopljavanja i podizanja stepena energijske efikasnosti 200 javnih objekata u tom kantonu čime će u značajnoj mjeri utjecati i na smanjenje potrošnje energenata za zagrijavanje, a time i količinu polutanata koje se emituju u zrak. 

Sadnice su zasađene na prostoru Šumskog gazdinstva „Sprečko“, na zapadnim obroncima planine Konjuh, te u Stražbenici na području općine Banovići, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

Najnovije