Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli 200 miliona KM sredstava MMF-a

Preporučujemo

Vlada Federacije BiH /FBiH/ je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o raspodjeli 200 miliona KM sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Riječ je o sredstvima pomoći budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije virusa korona u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je na konferenciji za novinare da će ova sredstva biti značajna podrška kantonima i opštinama, kao i 30 miliona KM, koji će istim korisnicima biti dodijeljeni iz budžeta FBiH.

Ministar finasija FBiH Jelka Milićević rekla je da je kriterijum za dodjelu novca od MMF-a bio broj stanovnika, s tim što su dva najmanja i najnerazvijenija kantona dobila više novca.

Kada je riječ o 30 miliona KM, ona je izjavila da je 10 miliona KM raspodijeljeno linearno svim opšinama i gradovima, a 20 miliona KM po javnim pozivima i projektima.

Unsko-sanski kanton dobiće oko 23,9 miliona KM, Posavski oko 7,6 miliona KM, Tuzlanski oko 38,9 miliona KM, Zeničko-dobojski oko 31,8 miliona KM, Bosansko-podrinjski oko 4,1 milion KM, Srednjobosanski oko 22,2 miliona KM, Hercegovačko-neretvanski oko 19,4 miliona KM, Zapadnohercegovački oko 8,3 miliona KM, Kanton Sarajevo oko 36,1 miliona KM, te Livanjski kanton oko 7,3 miliona KM.

Najnovije

spot_img