Vive Žene i MUP TK u zajedničkoj misiji prevencije nasilja u porodici (FOTO)

Preporučujemo

U prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u utorak, 2. februara 2020. godine, Vive Žene Tuzla u okviru kampanje Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!“ izvršile su primopredaju materijala za policijske službenike: Smjernice za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici. Značaj ovog dokumenata ogleda se u pravovremenom i profesionalnom informisanju policijskih službenika o mogućnostima zaštite žrtava nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera.

Primopredaji prisustvovao je Safet Ibrahimović, direktor Uprave policije MUP-a TK, Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije i Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene, cilj je da se što više predlažu zaštitne mjere i da policija djeluje u skladu sa zakonom i smjernicama koje su proizvod zajedničkog rada Vive Žene i Uprave policije da bi na neki način uticali na prevenciju nasilja u porodici.

– Zaštitne mjere u suštini nisu samo represivne one na neki način na počinitelje nasilja djeluju i preventivno jer onoliko, koliko često nekoga opomenete ili dobije kaznu ili se izrekne neka mjera, utoliko više će razmišljati da li će drugi put da to isto napravi. Smjernice su urađene kao džepno izdanje koje sa sobom može da nosi svaki policijski službenik, te će na ovaj način imati mogućnost da se na licu mjesta podsjeti šta je to sve propisano zakonom, također podijeli smo i blokove u kojima će moći da vode evidenciju o svemu ovnome što se dešava na terenu. – istakla je Jasna Zečević.

Prisutnim medijima se obratila i Amra Kapidžić, portparolka MUP-a TK koja je ovom prilikom istakla:

Ove aktivnosti imaju za cilj povećanje svijesti šire javnosti, prije svega o značaju blagovremenog prijavljivanja ovog krivičnog djela, kako bi policijski službenici mogli adekvatno i odgovoriti. Pomenuta kampanja stavlja u fokus policijskog službenika jer su oni ti koji prvi izlaze na lice mjesta i želimo ukazati na značaj postupanja policijskih službenika prilikom prijave krivičnog djela nasilja u porodici. Kada je djelo nasilja u porodici uvedeno u krivično zakonodavstvo jasno je rečeno da to više nije privatni već društveni problem i da smo mi kao društvo dužni da reagujemo, te da svako u okviru svoje nadležnosti da svoj maksimum prije svega kada je riječ o zaštiti žrtve nasilja u porodici, odnosno procesuiranja počinilaca. – kazala je Amra Kapidžić.

Danas je najavljena i aktivnost „od vrata do vrata“ u okviru koje je planirano da studenti i policijski službenici u svojim lokalnim zajednicama razgovaraju sa građanima na temu nasilja u porodici, te ih informišu o Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, mogućnostima zaštite žrtava kroz povećan broj predlaganja zahtjeva za zaštitne mjere, postojanju Sigurne kuće na području TK i drugih institucija koje su subjekti zaštite kada se govori o nasilju u porodici. Pomenute aktivnosti realizuju se u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mjenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women. U sklopu pomenutog projekta U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK provode projekat „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona.“ Osnovni zadatak projekta je obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera.  

Najnovije

spot_img