Vitinčani otvorili islamski centar i džamiju u Americi

Preporučujemo

U američkoj saveznoj državi Kolorado, tačnije u njenom glavnom gradu Denveru, Bošnjaci koji su nakon agresije doselili u ovu daleku državu veoma su organizovani u mnogim životnim sferama.

Da je to tako pokazuje i njihovo organizovanje kroz džemat i islamsku zajednicu.

Tako su 31.3.2018. organizovali veliku svečanost povodom završetka radova na džamiji i islamskom centru koju su gradili svojim srcem uz veliko zalaganje i trud.

Uz prisustvo velikog broja vjernika Bošnjaka ali i muslimana drugih zajednica Sjevrne Amerike, kao i predstavnika drugih vjera, javnog i političkog života, predstavnika gradskih vlasti Denvera, džamiju su svečano otvorili i predali u vakuf islamskoj zajednici.

Čast da džamiju otvori pripala je hadžiji Nihadu Poljakovic iz Vitinice, biznismenu koji je u Americi već 18 godina sa svojom porodicom stekao veoma visok ugled kako među Bošnjacima tako i u američkom drustvu. Nihad je dugogodišnji predsjednik džemata u Denveru, a bio je i na čelu odbora za izgradnju džamije.

Kada mu je izaslanik reisa, dr. Sabahudin Ćeman ef. uručio ključeve džamije on je tu čast prepustio svojim roditeljima, hadži Husejnu i hadžihanuma Huriji, koji su sa svojim imamom hadži Islam ef. Mehmedovic iz zvorničkog džemata Vitinica doputovali na ovu veliku svečanost.

Ovaj gest Nihada prema svojim roditeljima izmamio je suze mnogim prisutnim džematlijama, a hadži Husejn i Hurija su bili presretni.

Najnovije

spot_img