Velika Britanija prijeti Austriji

Velika Britanija prijeti Austriji

312
0
PODIJELI

Velika Britanija prijeti Austriji da će zbog kritičkog stava Beča prema izgradnji nuklearnih elektrana u Evropi “iskoristiti svaku priliku da joj nanese štetu”.

Velika Britanija će u budućnosti iskoristiti svaku priliku da Austriju tuži ili joj nanese štetu u oblastima koje bi imale snažne unutarpolitičke posljedice, navodi se u povjerljivoj depeši ambasade Austrije u Londonu, javljaju mediji, a detalje prenosi bečki dnevnik “Kronen zeitung”.

Austrijske diplomate upozoravaju da je Velika Britanija “uključila svoju ambasadu u Beču da sistematski pripremi kontramjere koje bi štetile Austriji”.

Pozadina zahlađenja odnosa Londona i Beča je najava Austrije da će podnijeti tužbu zbog državne pomoći za izgradnju brtanske nuklearke Hinkley Point C.

Evropska komisija je u oktobru dala zeleno svjetlo za državnu pomoć i time za projekat Hinkley Point C, kojim Velika Britanija namjerava da pokrije sedam posto svojih potreba električnom energijom.

Austrija je najavila da će Evropskom sudu podnijeti tužbu, jer smatra da treba podsticati alternativne oblike energije, a ne nuklearne, dok Velika Britanija tvrdi da je investicija potrebna kako bi za naredne decenije mogla pokriti potrošnju struje.

Hinkley Point C je prvi projekat izgradnje nuklearke u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko decenija i u okviru namjera je da se stari reaktori, koji treba narednih godina da se ugase, zamijene.

Udio nuklearne energije na britanskom tržištu novom elektranom, koja po planu treba da počne s radom 2023.godine, neće biti povećan, prenosi Tanjug.

Troškovi izgradnje Hinkley Pointa iznose, prema Evropskoj komisiji, oko 31,2 milijardi eura, a planirana dva reaktora prozvodila bi ukupno 3,3 gigavata električne energije.