Večeras drugo polufinale Eurosonga, za prolazak u finale takmiči se 17 zemalja

Preporučujemo

Druga polufinalna noć Eurosonga održat će se večeras u Areni Ahoy u Rotterdamu od 21 sat, a za superfinale borit će se 17 zemalja.

U drugoj polufinalnoj noći Eurosonga očekuje se 17 učesnika, gdje će 16 pjesama biti izvedeno uživo u areni u Rotterdamu. Svoj nastup u Ahoy Areni većeras će upriličiti San Marino, Estonija, Češka, Grčka, Austrija, Poljska, Moldavija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugal, Bugarska, Finska, Latvija, Švicarska i Danska, dok Island zbog koronavirusa neće nastupati, pa će umjesto toga biti prikazan snimljeni nastup s njihovih proba.

Prvo izdanje polufinala Eurosonga održano je u utorak, kada je svoje mjesto za finale osiguralo 10 zemalja, a večeras će nastupati 17 zemalja, a mjesto u finalu izborit će još deset predstavnika.

U prvom dijelu polufinala u superfinale se plasiralo sljedećih deset država: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina. Superfinale Eurosonga zakazano je za subotu, 22. maja, a takmičit će se 26 predstavnika.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Eurosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Peti put Nizozemska organizuje ceremoniju Eurosonga nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine. Ovodigišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.

Takmičenje se održava u Ahoy Areni, a trodnevni zabavni program vodit će YouTube zvijezda Nikkie de Jager, glumica i voditeljica Chantal Janzen te pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley i pjevač i voditelj Jan Smit.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije