Vakcinacija protiv virusa Covid 19 nema alternativu

Preporučujemo

Ponovo je u blagom porastu broj oboljelih od Covid 19 a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i 26 smrtnih ishoda, rezime je današnjeg izvještaja ministra zdravstva Tuzlanskog kantona Bože Jurića na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje stanja i mjera poduzetih protiv pandemije.

Prema riječima ministra Jurića dominantan je delta soj, mada blaže kliničke slike pacijenata i manji broj hospitaliziranih ukazuju na prisustvo i omikron varijante.

Na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla zbrinut je 71 pacijent što je gotovo 40 % manje u odnosu na raniji period. Od srijede se bilježi skok na 44% pozitivnih od ukupnog broja testiranih, rečeno je ovom prilikom.

Na području Tuzle trenutno je na Covid 19 pozitivno 298 osoba a kada je u pitanju vakcinacija tokom protekle sedmice prvom je dozom vakcinisana samo 121 osoba.

Podatak da je u istom periodu na području TK aplicirano samo 3500 doza a da je od toga najmanje onih koji su se vakcinisali prvom dozom, naglašeno je na današnjem sastanku, pažnju usmjerava na neophodnost ponovnog poziva na vakcinaciju. Vakcinacija nema alternativu, istaknuto je, te uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera predstavlja najvažniji dio borbe protiv pandemije.

Najnovije

spot_img