Utvrđeni detalji programa obilježavanja godišnjice II korpusa

Preporučujemo

Uz pokroviteljstvo Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva za boračka pitanja danas je održan sastanak povodom obilježavanja 29. godišnjice formiranja II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovom su prilikom utvrđeni detalji programa obilježavanja ovog značajnog događaja u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Premijer TK Kadrija Hodžić istaknuo je da Vlada TK stoji na raspolaganju kada je u pitanju organizacija obilježavanja ovog važnog datuma.

Koordinirajući današnji sastanak, ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović kazao je da će resorno ministarstvo finansijski maksimalno podržati i učestvovati u obilježavanju 29. godišnjice II korpusa te naglasio važnost  prezentacije uloge i sistemskog organizovanja jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pojašnjavajući sve pojedinosti programa, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović Beli kazao je da je ove godine organizacija obilježavanja Dana II korpusa urađena u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom te da su planirane brojne aktivnosti.

Ovogodišnje obilježavanje godišnjice korpusa obuhvatit će, između ostalog, sportska takmičenja u streljaštvu, šahu, posjetu delegacija Organizacionog odbora Memorijalnom centru „Kovači“ i polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića, mezarjima Memići u Kalesiji i Veljaci u Bratuncu te Memorijalnom centru Potočari, spomen obilježju Husino, mezarju Rahić i sentralnom spomen obilježju u Brčkom.

Pored brojnih sadržaja koji će biti emitovani ovim povodom u programu Radiotelevizije Tuzlanskog kantona predviđeno je i da predstavnici gradskih odnosno općinskih boračkih organizacija polože cvijeće i odaju počast na spomen obilježjima u svim gradovima i općinama TK. Programom je također predviđena i postavka izložbeMuzeja istočne Bosne u Bosanskom kulturnom centru, posvećena periodu od 1992-‘96. godine.

Na sam Dan II korpusa, 29. septembra, dogovoreno je ovom prilikom, u BKC-u Tuzla bit će održana svečana akademija te biti uručene nagrade takmičarima, kojoj ćeu skladu sa naredbom Kriznog štaba TK, prisustvovati ograničeni broj učesnika.  

Najnovije

spot_img