Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK: Studenti u narednu godinu mogu prenijeti četiri ispita

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas je jednoglasno usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju sa 33 glasa “za”, dakle, uz glasove pozicije i opozicije.

– Cilj je bio da u istu ravan stavimo javni univerzitet i privatne visokoškolske ustanove. Privatne visokoškolske ustanove koje ne dobiju institucionalnu akreditaciju gubit će pravo na rad. Istovremeno želimo da studentima tih ustanova damo pravnu sigurnost, tako će visokoškolska ustanova koja izgubi akreditaciju biti dužna da obezbijedi upisanim studentima završetak studija – pojašnjava izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK resorni ministar Elvis Baraković.

Također, izmjene predviđaju da će visokoškolske ustanove koje imaju sjedište van TK, a održavaju nastavu putem dislociranih odjeljanja, u budućnosti morati dobiti dozvolu za rad o kojoj će odlučivati Kantonalna skupština, a bit će podložne i inspekcijskom nadzoru, što do sada nije bio slučaj.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) za vrijeme trajanja sjednice Skupštine TK zakazao je protest, ali ga je zabranila tuzlanska policija. Osnovni zahtjevi studenata su prijenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu i rješavanje pitanja statusa imatrikulanata, odnosno da studenti u tom statusu ne moraju nakon godinu dana obnavljati završnu godinu studija.

– Vlada TK je uputila amandmane koji su postali dio Zakona, a njima se omogućava prijenos najviše četiri ispita ili maksimalno 20 ects bodova. Usvojili smo i to da imatrikulanti koji su po jednom nastavnom planu započeli studij, imaju pravo i da ga završe na isti način – rekao je Baraković.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK Midhat Čaušević rekao je da su izmjene zakona korak naprijed u reguliranju ove oblasti.

– Kroz ovo zakonsko rješenje Univerzitet u Tuzli je proglašen institucijom od posebnog značaja, odnosno finansiranje Univerziteta je izjednačeno sa osnovnim i srednjim obrazovanjem i bit će obezbijeđeno u stopostotnom iznosu – rekao je Čaušević.

Izmjenama Zakona o visokom obrazovanju ispunjeni su i svi zahtjevi SPUT-a, a na taj način više nema povoda za njihove proteste.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img