Ustavni sud BiH danas o ocjeni ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS

Preporučujemo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj 133. Plenarnoj sjednici će razmatrati zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Sjednica će se održati elektronskim putem i ona je zakazana za 9:00 sati.

Kako je navedeno na stranici Ustavnog suda BiH, podnosilac zahtjeva je, na osnovu člana 64. Pravila Ustavnog suda, podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni Zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je 28. decembra 2022. godine usvojila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini iako ga je Ustavni sud BiH već jednom (u septembru) stavio van snage.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH je istakla da RS nema nadležnost da reguliše pitanje državne imovine. Naglasila je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i njihovo neizvršavanje ili sprečavanje izvršavanja od strane nadležnih organa javne vlasti u Bosni i Hercegovini predstavlja kazneno djelo prema članku 239 Kaznenog zakona BiH.

Također, na sjednici NSRS na kojoj je usvojen sporni zakon, probosanske stranke su negodovale, ali je Milorad Dodik, predsjednik ovog bh. entiteta poručio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.

Nakon svega toga Ustavni sud RS je razmatralo zahtjev Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, ali s obzirom na to da Dodik u tom tijelu ima većinu zahtjev nije prihvaćen. Nakon toga je Zakon objavlen u Službenom glasniku i ubrzo stupa na snagu što iziskuje brzu reakciju i odluku Ustavnog suda BiH.

Važno je naglasiti da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u ponedjeljak suspendovao taj sporni zakon nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) čime je ostavio konačnu odluku Ustavnom sudu BiH.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img