Upriličena “Klišanska noć straha i neizvjesnosti” (FOTO)

Upriličena “Klišanska noć straha i neizvjesnosti” (FOTO)

1633
0
PODIJELI

Povodom obilježavanja 24. godišnjice stradanja zvorničkih Bošnjaka, u naselju Klisa večeras je upriličena „Klišanska noć straha i neizvjesnosti“.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji kojom se porodice ubijenih i preživjele žrtve prisjećaju 31.maja 1992. godine.

Tada se u Klisi nalazilo oko 5000 Bošnjaka, koji su u to naselje izbjegli iz susjednih mjesnih zajednica: Šetići, Đulići, Kučić Kula, te oklonih mjesta.

Pred njima je bila duga i neizvjesna noć, noć u kojoj su mnogi od njih posljednji put vidjeli svoje očeve, braću, sinove, muževe…

Ujutro, 1.juna, srpska vojska je bošnjačkom stanovništvu narednila da se u koloni kreću do lokacije Bijeli Potok, gdje su razdvojili muškarce, žene i djecu. Muškarce su potom ukrcali u kamione i vozili prema Zvorniku, dok su žene i djecu odvezli prema Kalesiji, te su ih pustili na slobodnu teritoriju.

Muškarci koji su odvedeni sa Bijelog Potoka su ubijeni na najbrutalnije načine na više mjesta u Zvorniku. Prema podacima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica sa Bijelog Potoka je odvedano i ubijeno oko 700 Bošnjaka. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih još uvijek se traga i vode se kao nestali.

Sa večerašnjeg skupa u Klisi poručeno je da se nikad ne smije zaboraviti ono što su Bošnjaci Zvornika preživjeli 1. juna.

Posebno emotivna je bila izvedba poeme “Majka Nazija” koju je izveo imam Islam Mehmedović.

Prisutnima su se obratili predsjednik MIZ Zvornik, Mustafa ef. Muharemović, glavni imam zvorničkog medžlisa Haris ef. Mustajbašić i predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, Ahmet Grahić.