Upis u srednje škole TK: Pomama za medicinom, rudarskom kantonu se sprema katastrofa

Preporučujemo

Podaci o upisu učenika u srednje škole u Tuzlanskom kantonu za narednu školsku godinu otkrivaju neke alarmantne trendove.

Rudarska škola u Tuzli praktično je pred gašanjem, što je za ovaj rudarski kraj može značiti katastrofu. S druge strane, više od stotinu učenika nije uspjelo upisati medicinske smjerove, jer je interes veliki, iako je naše tržište rada već zasićeno ovim kadrom.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke TK Rudarsku školu ove godine upisalo je samo šest učenika, a riječ je o školi sa četiri smjera i to rudarski tehničar, geološki tehničar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i rudar. Vlada TK nudila je stipendije onima koji upišu smjer za rudara, ipak to nije imalo nikakvog efekta.

– Plan školskog odbora Rudarske škole Tuzla bio je upis 100 učenika. Sve to zvuči još gore ako vam kažem da je prošle godine upisano 14 učenika. Ta nam se škola gasi i razmišljamo šta da radimo. Za jedan rudarski kraj zaista zabrinjavajuće – kaže za Faktor Mersija Jahić, pomoćnik kantonalnog ministra za obrazovanje i nauku.

U narednu školsku godinu srednje škole u TK, nakon dva upisna roka, upisale su 4.049 učenika. U odnosu na prošlu godinu, kada je upisano 4.303, to je manje za 254 učenika.

– Očekujem da će konačni broj upisanih učenika u ovoj školskoj godini ipak biti veći, jer između 100 i 150 učenika nije uspjelo upisati medicinske smjerove. Vjerujem da će oni potražiti mjesto u nekim drugim školama. Inače, u Medicinsku školu Tuzla i ostalih sedam mješovitih škola koje imaju medicinske smjerove ukupno je upisano 578 učenika. Prošle godine upisali smo i više, ukupno 630 učenika medicinskog usmjerenja – dodaje Mersija Jahić.

Podaci o upisu u srednje škole također pokazuju pad interesa za gimnazije koje su ove godine upisale 551 učenika, za razliku od prošlogodišnjih 598, što je manje za 47. U tehničke škole (uključujući medicinske smjerove) prošle godine je upisano 2.150 učenika, dok je ove godine taj broj smanjen za 178 i iznosi 1.972. Stručne škole, dakle trogodišnje, ove godine su upisale 1.355 učenika, šest više nego prošle godine. Umjetničke škole upisale su 51 učenika, tri manje nego prošle godine.

– Behram-begovu medresu ove godine upisalo je 120 učenika, što je 20 manje nego prošle godine. Taj broj nije rezultat manjeg interesa učenika, nego je škola poslušala preporuku Ministarstva obrazovanja i smanjila broj raspoloživih mjesta, da bi učenici potražili mjesto na nekim školama koje su deficitarne – pojašnjava Mersija Jahić.

Evidentno je da nekim nastavnicima već sada prijeti mogućnost da postanu tehnološki višak, a trendovi u posljednjih nekoliko godina ne negovještavaju neke značajnije promjene. Problem je i to što će ovakav odziv učenika i izbor srednjih škola, vrlo brzo dovesti do problema na tržištu rada.

Za ilustraciju, od deset deficitarnih zanimanja u TK, čak četiri nije upisao niko, iako su učenicima ponuđene stipendije. Za zidara se želi školovati 10 učenika, keramičara 17, zavarivača 220, stolara 18, tapetara 25 i krojača 75. Rudar, pekar, tesar i obućar ne želi biti niko.

(RTV GD/FAKTOR)

Najnovije

spot_img