UPFBiH: Trgovci, veletrgovci i proizvođači neće provoditi Odluku Vlade FBiH o ograničenju marži

Preporučujemo

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavnom, nezakonitom i  neprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama.

Iz UPFBiH traže hitno povlačenje ove Odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi provođenje Odluke dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.

Na sastanku kojeg je organiziralo UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.

Donesena Odluka neće biti provedena u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji,  a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a.

“Dodatno ističemo da je pomenuta Odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe. Naime, prema članu 4. Zakona o kontroli cijena Vlada FBiH može poduzeti mjere neposredne kontrole cijena no prije toga potrebno je poduzeti korake i mjere ekonomske politike. Nadležni organi u vršenju kontrole cijena, svaki iz svoje nadležnosti, prije donošenja ove Odluke su shodno članu 3. Zakona o kontroli cijena morali poduzeti mjere ekonomske politike kojima se utiče na odnos ponude i potražnje, utvrditi zaštitne cijene (garantirane i minimalno – otkupne) pojedinih poljoprivrednih proizvoda u skladu sa aktima Parlamenta FBiH.”, navodi se u saopćenju.

Najnovije

spot_img