Umro glumac Bad Spenser

Umro glumac Bad Spenser

238
0
PODIJELI

Italijanski glumac Bad Spenser, poznat po ulogama u “špageti vestern” filmovima, preminuo je u Rimu u 86. godini, javljaju svjetski mediji.

Rođen je kao Karlo Pedersoli 31. oktobra 1929. godine u Napulju i prvi je Italijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od minut.

Takođe, bio je dio italijanske plivačke reprezentacije na Olimpijadi u Finskoj 1952. godine, kao i Melburnu četiri godine kasnije. Oba puta je u takmičenju slobodnim stilom stigao do polufinala, a bio je i dobar igrač vaterpola.

Od 1947. do 1949. godine radio je u italijanskom konzulatu u Recifeu u Brazilu gdje ja naučio da tečno priča portugalski jezik. Završio je za advokata, a prvi film u kojem se pojavio bio je Quo Vadis (1951) koji je snimljen u Italiji.

Tokom pedesetih i šezdesetih snimao je uglavnom filmove za italijansko tržište, a 1967. mijenja ime u Bad Spenser u čast glumca Spensera Trejsija i njegovog omiljenog Badvajzer piva.

Najpoznatiji je po ulogama u “špageti vesternima” i kao dio dua sa Terensom Hilom. Njih dvojica su glumili u hitovima poput Ace High (1968) i They Call Me Trinity (1970), a zajedno su snimili ukupno 18 filmova.

„Terens Hil mi je kao brat i kao svaka braća ne slažemo se uvijek dobro. Naš odnos se vjerovatno prenosi i na filmove, ali on uvijek može da računa na mene i ja mogu da računam na njega. Uvijek smo uživali da radimo zajedno i vjerovatno smo zato i snimili toliko filmova zajedno”, rekao je jednom Spenser.

Na kraju karijere Spenser se posvetio pisanju scenarija, posao je pilot, a ima i registrovanih nekoliko izuma.

Oženio je Mariju Amato 1960. godine sa kojom je imao troje djece – Đuzepea, Kristinu i Diamanta.

U politiku je ušao 2005. godine i bio je dio Berluskonijeve “Napred Italija” partije.

“U životu sam bio sve. Samo tri stvari nisam bio – baletan, džokej i političar. Uzimajući u obzir da prva dva posla ne dolaze u obzir bacio sam se u politiku”, izjavio je tada Spenser.

Inače, bio je prepoznatljiv i po svojoj veličini – sa visinom od 194 centimetra, velikim stomakom i gustom bradom činio je prilično zastrašujućeg čovjeka za sve njegove filmske neprijatelje.