Umro bivši francuski predsjednik Jacques Chirac

Preporučujemo

Bivši predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac umro je danas u 86. godini, piše BBC.

Jacques René Chirac, poznatiji kao Jacques Chirac, rođen u Parizu 1932. godine bio je francuski državnik. Od 17. maja 1995. do 16. maja 2007. godine obavljao je dužnost predsjednika Francuske Republike. Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je Francois Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy.

Obavljao je i dužnosti ministra poljoprivrede i unutrašnjih poslova, kao i premijera od 1974. do 1976. godine.

Bio je gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine te po drugi put premijer od 1986. do 1988. Tokom svog drugog premijerskog mandata bio je na čelu desne vlade pod predsjednikom lijeve političke orijentacije (kohabitacija). Chirac je jedina osoba koja je obavljala dužnost predsjednika Vlade Pete Republike u dva navrata.

Građani Bosne i Hercegovine dobro pamte njegovu ulogu na kraju agresije na Bosnu i Hercegovinu te ulogu koju je kao prvi čovjek Francukse preuzeo tokom potpisivanja Dejtonskog mirnovnog sporazuma u Parizu.

Četrnaestog decembra 1995. godine Jacques Chirac je bio među potpisnicima i svjedocima potpisivanja sporazuma. Pored njega, svjedočio je španski premijer Felipe Gonzalez, a potpisnici su u ime svojih država bili i američki predsjednik Bill Clinton, premijer UK John Major, njemački kancelar Helmut Kohl i ruski premijer Viktor Černomirdin.

Bio je jedan od rijetkih državnika koji su zaobišli proceduru naredbe pri mirovnoj misiji UN-a i koji je direktno inicirao napad francuskih jedinica UN-a na jedinice Vojske Republike Srpske nakon što su agresori zauzeli sarajevski most Vrbanja.

Također, uprkos tradicionalno dobrim odnosima Srbije i Francuske, 1999. godine zalagao se za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

S druge strane, Chirac je optuživan za pružanje zaštite Ratku Mladiću prilikom bijega od pravde mada su te optužbe ostale nedokazane i odbačene. Također, Slobodan Milošević je Chiraca optuživao za “zna za ulogu Francuske” u genocidu u Srebrenici. Navodna uloga nikada nije objašnjena ni dokazana.

Bio je dobitnik mnogih priznanja u Bosni i Hercegovini, među kojima su Povelja grada Sarajeva i Zlatna značka koje je dobio 2011. godine i nagrada Centra za Mir u Mostaru koju je dobio 2016. godine.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img