Umrla majka Srebrenice Zahida Delić: Srce joj je prepuklo za sinom Jusom kojeg su ubili Škorpioni

Preporučujemo

U Osmačama kod Srebrenice, jučer je u 83 godini preminula Zahida Delić, majka sina Juse Delića, kojeg su s još pet srebreničkh mladića, u Godinjskim barama kod Trnave u julu 1995. godine ubili pripadnici zloglasne jedinice Škorpioni.

Osim sina Juse, majka Zahida je u minulom ratu izgubila supruga Aliju, sinove Ejuba i Salku, a prije sedam godina u Njemačkoj je ubijen i njen sin Suljo.

Dženaza u ukop rahmetli Zahide Deli bit će obavljena sutra u mezarju Osmače, poslije podne namaza. Nju će u kabur spustiti sinovi Bekto i Sejdalija te brat Bekir. Osim njih, iza Hajide ostale su kćerke Zehra i Elvira .

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke “,, kaže da svaki dan umire nam po jedna majka. Zahida je kao i stotine majki do sada, umrla od tuge za svojim najmilijim. Kaže, da je svaki dan sve manje srebreničkih majki i sve nas smanje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju.

-Nažalost, mnoge od nas, ukopala je po kost, dvije. Ali, nama majkama koje smo ostale željne svoje djece zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Jer nama je svaki dan patnja- kazala Efendić.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img