Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, za važnost sjećanja i pronalazak nestalih

Preporučujemo

 Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba najavilo je deseti Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Kako navodi u saopćenju za javnost, namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

– Povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići i svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih – ističe se.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, a  maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara), preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km. Sudjelovanjem, projekt su nesebično i velikodušno podržali maratonci Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Osim maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

– Ove godine u Ultramaratonu sudjeluju maratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac, a na dionici Vukovar – Vinkovci pridružit će im se brigadir Ivan Galović, pukovnik Miroslav Varžić, Iva Smoljan, Daniel Srb, Kristijan Anđelić i Ivan Špoljarić. Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Nermina Bakalović, Mensur Velić i Boban Pantović.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i Grada Sarajeva uz financijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA, naglašeno je.

Kako je najavljeno, polazak Ultramaratona predviđen je za 6. juli u 9 sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare za 10. juli (očekivano vrijeme dolaska je 12.45 sati).

– S obzirom na to da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji Projekta sve ove godine imalo podršku Grada Zagreba, organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar kreću ispred Gradske uprave Grada Zagreba – saopćilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Najnovije

spot_img