Ukupan dug BiH 11,1 milijardu KM

Preporučujemo

Dokument o vanjskom i unutrašnjem dugu BiH do 30. juna ove godine trebalo bi da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH, a ekonomski analitičari se ne slažu s posljednjim podacima, koji govore da se vanjski dug BiH smanjio, jer je, kako ističu, riječ o anuitetima koji dospijevaju i plaćaju se i to onda izgleda kao da je duga manje.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan dug BiH 30. juna ove godine je 11,1 milijardu KM.

Od toga vanjski dug BiH iznosi 8,2 milijarde KM, od kojih je vanjski dug Federacije BiH 4,6 milijardi, a Republike Srpske 3,4 milijarde, dok na distrikt Brčko, jedinice lokalne samouprave i institucije BiH otpada oko 750.000 KM.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo finansija i trezora BiH, 30. juna ove godine unutrašnji dug BiH iznosio je nešto više od 2,9 milijardi KM i povećan je za 52,34 miliona ili 1,80 posto u odnosu na stanje 31. decembra 2018 godine.

Federacija BiH duguje oko milijardu KM, a Republika Srpska oko 1,9 milijardi.

Analitičari ističu da je jedan od većih problema to što BiH uzima kredite za infrastrukturne projekte, koji su procentualno u najvećem iznosu, a novac često stoji, kamate se plaćaju i projekt čeka.

Što se tiče unutrašnjeg duga u BiH, najveći problem i najveći iznos, kažu ekonomski stručnjaci, su naplaćene tužbe radnika za nepoštivanje kolektivnog ugovora.

Mirsad Isaković, ekonomski stručnjak i univerzitetski profesor, ističe da samo Zeničko-dobojski kanton duguje tri milijarde KM za sudske tužbe koje su radnici dobili i koje stižu na naplatu, te da je slična situacija u svim kantonima u FBiH.

On ističe da su, takođe, veliki problem i zaduživanja po trezorskim zapisima i obveznicama, te da su to kratkoročna zaduženja s visokim kamatama.

Upozorava i na činjenicu da se BiH najmanje zadužuje po pitanju projekata iz privrede, te da je sektor privrede taj koji bi dugoročno mogao vraćati uložena sredstva.

Najnovije

spot_img