Uhapšen graničar: Uzeo novac i u BiH pustio tri osobe iz rizičnog područja

Preporučujemo

Jedan granični policajac raspoređen na GP Brčko uhapšen je zbog koruptivnih djela.

Kako je saopćeno iz Granične policije Bosne i Hercegovine postoje osnove sumnje da je uhapšeni, u nedjelju, 15. marta, u poslijepodnevnim satima omogućio nezakonit ulazak u našu zemlju za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronovirusa.

Njima je trebalo biti izdano Rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju. Uhapšeni graničar je za odrđenu sumu novca, omogućio ulazak tim osobama u BiH čime je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana.

– Navedene osobe su u efikasnoj operativnoj akciji od Granične policije BiH i policijskih službenika Brčko Distrikta pronađene, locirane i izolirane, čime su spriječene veće posljedice navedenih nezakonitih aktivnosti – navedeno je u saopćenju Granične policije BiH.

Pored pretresa osumnjičenog, pretresane su i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, koje je koristio osumnjičeni policijski službenik.

– Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju, koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa Covid 19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnogi kolege s, gotovo iscrpljujućim kapacitetima, bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju koronavirusa, ulažući zadnji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem – istakao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Galić je poručio kako obećava javnosti da će upotrijebiti sve moguće kapacitete kako bi očistio redove od pojedinaca, te da će se za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provesti određene sankcije kako bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja.

On je pozvao sve građane koji uoče nezakonitosti u radu graničara da ih prijave kako bi mogli reagirati blagovremeno i sankcionirati takve službenike.

Akciju su sproveli pripadnici Granične policije BiH uz pomoć policijskih službenika Brčko distrikta, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i u suradnji s Koordinacijskim tijelom za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

(RTV GD/Avaz)

Najnovije

spot_img