Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijeva pokretanje istrage protiv Milorada Dodika

Preporučujemo

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva nadležne  institucije Federacije BiH i Kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u FBiH, da hitno i neizostavno  pokrenu istragu protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici. 

– Milorad Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen presudama Međunarodnog Suda pravde (ICJ), Međunarodnog Krivičnog Suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Suda BiH – navodi se u saopćenju Udruženja. 
 
Očigledno je, dodaje se, da Tužilaštvo BiH i državne institucije ne primjenjuju “Inckov zakon “ i ne samo da ne primjenjuju nego su desetine prijava za negiranje genocida upućene od pojedinaca i nevladinih organizacija odbačene od Tužilaštva BiH. 

– I nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu  za negiranje genocida. 
Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju “Inckov zakon“ je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodne zajednice koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH – pojašnjavaju iz Udruženja. 

S tim u vezi, pozivaju nadležne institucije vlasti da podignu optužnicu i primijene krivični zakon Federacije i član 163. iz XV Krivična djela protiv Ustavnog poretka Federacije – Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. 

– Zahtijevamo od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija da ostvare saradnju sa MUP-om i Tužilaštvom Republike Srpske u cilju procesuiranja Milorada Dodika, ali i sa državnim institucijama u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije i države BiH – naglašava se u saopćenju. 

Također, pozivaju zainteresirane subjekte i pojedince koji se oglašavaju u povodu negiranja genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, “da obavezno naglašavaju da se radi o negiranju  presuda koje su donesene od međunarodnih i domaćih sudova”.

– Na taj način sužavaju prostor negatorima i podržavaju zakone BiH, koji jasno definiraju da je negiranje navedenih presuda krivično djelo, a ne negiranje povijesnih, naučnih, historijskih, općih pravnih ili nekih državnih odluka ili nalaza komisija koje ne prestavljaju biće krivičnog djela negiranja shodno zakonima  BiH i F/BiH” – zaključuje se u saopćenju. 

Najnovije

spot_img