Udruženje Pomozi.ba: Konvoj od 54 šlepera pomoći krenuo iz Sarajeva ka Turskoj

Preporučujemo

Humanitarno udruženje Pomozi.ba koje neprestano radi na prikupljanju pomoći za područja pogođena zemljotresom večeras je otpremilo 54 šlepera pomoći koji su na put krenuli iz Sarajeva ka Turskoj.

Nakon potresa koji su zadesili Tursku i Siriju 6. februara, kako je rekao predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić, mnogobrojni građani širom Bosne i Hercegovine su se odazvali u pomoć ugroženima.

– Velika je tragedija sa jedne strane, ali je također velik odaziv Bosanaca i Hercegovaca da pomognu. Ljudi su pomagali na sve moguće načine i pomoć je stizala iz svakog kraja BiH. Dobili smo značajne donacije, kako u novcu, tako u materijalnim stvarima i nadam se da ćemo mi kao organizacija Pomozi.ba opravdati povjerenje i pomoći tim ljudima na najbolji moći način – dodao je Karalić

Naveo je da se u šleperima nalazi različita roba, hrana, voda, agregati, grijalice, šatori, vreće za spavanje, higijenske potrepštine, pelene za bebe, kreveti, te da je minimalna vrijednost pomoći, iako je teško procijeniti, oko šest miliona KM. Šleperi idu ka turskom gradu Edirne i tamo će pomoć preuzeti turska organizacija AFAD i oni dalje nastavljaju distribuciju ka gradovima koji su pogođeni zemljotresom.

Karalić je naveo da u skladištima ima još robe i da je prikupljeno više od sto šlepera pomoći.

– Nastavljamo i dalje sa akcijom, a jutros smo dobili informacije na koje ranije nismo toliko obratili pažnju, a odnose se na igračke za djecu. Stoga ovaj put apelujem na građane da mogu donirati igračke za djecu – dodao je Karalić.

Naglasio je da je u planu nabavka stambenih kontejnera i da su pregovorima sa nekoliko turskih i bugarskih firmi.

– Teško je sada napraviti ugovor sa nekom firmom jer je potražnja velika, ali u planu nam je da osiguramo po 100 kontejnera, kako za Tursku, tako i za Siriju u narednih mjesec ili dva – dodao je Karalić.

(RTVTK/ RTV GD)

Najnovije

spot_img