Udruženje “Baton” iz Zenice posjetilo Teočak (FOTO)

Preporučujemo

Udruženje građana Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica u subotu 06. oktobra 2018. godine organizovao je edukativnu ekskurziju u Teočak.

Ratni vojni invalidi, porodice šehide, pripadnici boračke populacije kao i simpatizeri Udruženja “Baton”, njih 100, imali su priliku u jednodnevnom putovanju upoznati se sa historijatom i ratnim iskustvima ovog herojskog grada Teočaka, na sjeveroistočnom bedemu Bosne.

Domaćini, u ime Općine Teočak, bili su Dževad Avdičević Babak i Omer Đedović.

Na mezarju u Centru i Sniježnici proučen je jasin i Fatiha šehidima Teočaka, Sapne, Zvornika, Ugljevika, Bijeljine i Janje. Na spomen obilježju u Bilalićima održan je čas historije, koga je prezentovao profesor Fikret Hasanović.

O liku i djelu Kapetana Hajre, svoje kazivanje i sjećanje podijelili su komandant Dževad i Omer, a Selma Ikanović je pročitala referat o heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata generalu Hajrudinu Mešiću.

– „Velika zahvalnost komandantu „Babku“ i Omeru na gostoprimstvu koje su nam priredili u našem gradu heroju Teočaku.
Ponosan sam što sam Vas lično upoznao i što sam današnji dan proveo sa Vama. Danas smo obišli teočanke šehitluke i kulturno-historijsko naslijeđe u Teočaku. Ovako gostoprimstvo od običnih, a krajnje čestitih i moralnih ljudi i ovo što sam vidio, čuo i doživio u Teočaku, ispričaT ću svakom djetetu, familiji, prijateljima i građanima Zenice….-izjavio je jedan od organizatora ekskurzije Samir Hadžić.

Predsjednik KPS Baton Zenica mr. sc. Amir Ismić, domaćinima se zahvalio na gostoprimstvu, a dogovorena je i uzvratna posjeta ovom Udruženju iz Teočaka.

Najnovije

spot_img