Ubice Edina Zejćirovića iz Čelića osuđeni na kazne zatvora od 20 do 36 godina

Preporučujemo

Pred Osnovnim sudom u Brčkom danas je okončan prvostepeni postupak u kojem su, shodno presudi, otmičari i ubice Edina Zejćirovića iz Čelića osuđeni na jedinstvene kazne zatvora u rasponu od 20 do 36 godina.

Ovo su, kako je navedeno, najveće kazne koje je u svojoj historiji izrekao brčanski pravosudni sistem.

Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović, ranije su optuženi za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz Čelića, čije je tijelo nakon intenzivne potrage pronađeno u rijeci.

Skoro godinu i tri mjeseca, nakon pčetka sudskog postupka, danas je pred Osnovnim sudom i Brčkom izrečena prvostepena presuda, na osnovu koje su spomenuta četiri muškarca proglašeni krivim.

Shodno presudi, Suan Halilović za otmicu je osuđen na tri godine zatvora, a za ubistvo 35 godina te mu je izrečena jedinstvena kazna od 36 godina koliko bi trebao provesti u zatvoru.

Nihad Hukić krivim je proglašen za otmicu te su mu nametnute tri godine zatvora, dok je za ubistvo osuđen na 30, ali će shodno presudi jedinstveno u zatvoru provesti 32 godine.

Suadu Djedoviću za otmicu je presuđeno tri godine zatvora, dok je za ubistvo dobio 28 i on će u konačnici provesti 30 godina iza zatvorskih rešetaka.

Najmanja kazna izrečena je Samidu Šabanović koji kriv za otmicu te mu je izrečeno tri godine zatvora, ali i za ubistvo gdje je dobio kaznu od 18 godina, a u konačnici u zatvoru će provesti 20 godina. Ovakva presuda mi je izrečena shodno činjenici da u trenutku izvršenja krivičnog djela nije imao navršenih 21 godinu života.

“Svi osuđeni su proglašeni krivim za krivična djela ubistvo i otmica, a shodno činjenici da je ovo prvostepena presuda, stranke imaju pravo izjavljivanja žalbe. Nakon izricanja presude sud je osuđenima produžio pritvor koji može trajati maksimalno devet mjeseci”, izjavio je nakon izricanja presude glasnogovornik Osnovnog suda u Brčkom Bojan Đulović.

Optužnicu protiv osuđenih Tužilaštvo Brčko istrikta podiglo je 8. maja 2020. godine, optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM.

“Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oštećenog su nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu. Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti – Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi”, zaključeno je u optužnici.

U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi Zejćirović preminuo već usljed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img