U Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata

Preporučujemo

Živinice su u posljednjih nekoliko dana doživjele ekspanziju, osim u gradnji i obogaćivanju turističke ponude, pogotovo ljeti, i u oblasti pojednostavljenih administrativnih procedura. Tako u Biznis centru u Gradskoj upravi obrt možete registrovati za samo dva sata, a građevinsku i urbanističku saglasnost dobiti za dva do tri dana. Pozitivan je ovo primjer, koji je, nažalost, u našoj zemlji prava rijetkost, budući da na rješavanje istih ili sličnih administrativih procedura u drugim gradovima građani i potencijalni investitori čekaju mjesecima.

Čekajući da prođu administrativne procedure, većina odustanu od otvaranja obrta. No, u Živinicama nije tako. Stoga ne treba čuditi što je na ovom području registrirano više od dvije hiljade obrta. Sve to doprinosi razvoju grada u više pravaca. Potvrdio je to i  Jusuf Muratović, fizioterapeut, koji je među prvima dobio znatno veću podršku nego je očekivao: „Bukvalno možete dobiti rješenje za otvaranje obrta za nekih dva-tri sata. To je stvarno veoma važno u biznisu, jer morate da budete brzi, jer ako se to oduži na dva-tri mjeseca ili više, možete izgubiti tu priliku koju ste zamislili da otvorite“.

Administracija ne predstavlja kamen spoticanja ni domaćim, ali ni budućim investitorima i obrtnicima.  

„Jako je važno da administracija da takvu poruku. Moguće je uz reorganizaciju same uprave, uz približavanje određenih subjekata koji su i udaljeni i jedni od drugih u zgradi da se sublimiraju i budu u jednom centru“, ističe gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković (SDA).

Vjerovali ili ne – svu administraciju završavate na jednom mjestu.

„Da taj proces prolaska bude što kraći. Smatram da svaka administracija u državi Bosni i Hercegovini može isti modul primijeniti. Trebaju samo uraditi reorganizaciju“, dodaje Kamenjaković..

Obrtnici imaju i dodatnu pogodnost koja se ogleda, između ostalog, i u smanjenju administrativnih taksi, što je jedinstven slučaj u BiH.

„Prva registracija biznisa, odnosno prva registracija navedenih djelatnosti je u Gradskoj upravi Živinice besplatna. To je još jedan od vidova podrške koji mi u Gradskoj upravi provodimo sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta“, objašnjava Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika Živinica za ekonomski razvoj finansije i trezor.

Dobra praksa je što investitori, obrtnici, poduzetnici, ali i svi ostali poslovni subjekti sve informacije također mogu dobiti upravo u Biznis centru.

„U pogledu rješavanja njihovih odnosa sa lokalnom zajednicom, u pogledu savjetodavnih usluga kao i u pogledu njihovog upućivanja ili podrške u rješavanju određenih problema koji se odnose na više nivoe vlasti“, navodi Džeko.

Jusuf Muratović sa početka naše priče uskoro proširuje svoju djelatnost i ostaje u Bosni i Hercegovini: „Kada imate zajednicu i ljude koji su zaposleni, sve je bolje, svi mogu sebi da priušte i nemaju potrebu da mijenjaju mjesto stanovanja“.

Poslovni ambijent u Živinicama je poboljšan, investitorima i obrtnicima pružene su mogućnosti koje se ne odbijaju, procedure skraćene, što u konačnici ima i pozitivne efekte na gradski budžet.

(RTV GLAS DRINE/FEDERALNA.BA)

Najnovije