U Vladi TK-a potpisan sporazum za izgradnju infrastrukture u povratničkim mjestima

Preporučujemo

Tuzlanski kanton i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica udružit će finansijska sredstva za realizaciju pet projekata održivog povratka. Rezultat je to danas potpisanog Sporazuma o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata na području Tuzlanskog kantona i na području opština entiteta Republika Srpska, kojeg su potpisali ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

„Vlada Tuzlanskog kantona iz godine u godinu nastoji povećati sredstva namijenjena povratku, te osim sredstava iz Kantonalnog budžeta iznaći i neke dodatne izvore finansiranja. Nažalost nismo u prilici doći do svake porodice koja je u potrebi. Kako bismo povećali obuhvat i kvalitetnije djelovali u pogledu infrastrukturnih projekata udružili smo sredstva sa Federalnom vladom i zahvalni smo ministru Ramiću na dugogodišnjoj posvećenosti zbrinjavanju povratnika“, kazao je ministar Alić.

Cilj je da se udruživanjem sredstva za realizaciju pojedinih infrastrukturnih projekata ostvare veći efekti. Potpisani sporazum definiše ukupno pet projekata, ukupne vrijednosti 802.260,34 KM, koji će biti realizirani na području Srebrenice, Osmaka, Lukavca i Kalesije.

U realizaciji ovih projekata Vlada Tuzlanskog kantona će učestvovati sa 225.500 KM, dok će Federalno ministarstvo osigurati 497.592. Preostali iznos sredstava, koji se odnosi na realizaciju projekta na području Kalesije, osigurat će Općina Kalesija.

„Udruživanjem smo došli do značajnih sredstava koja će pomoći da se popravi kvaliteta života u povratničkim sredinama. U rubnim dijelovima Tuzlanskog kantona i dijelovima entiteta Republika Srpska, a koji gravitiraju Tuzlanskom kantonu imamo značajniju populaciju povratnika, tako da smo kao Federalno ministarstvo tu značajnije prisutni sa sredstvima, te je bitno da i Federalna i Kantonalna vlada budu značajnije tu prisutni, kako je to bio slučaj i do sada“, kazao je federalni ministar Ramić.

Kada je u pitanju današnji Sporazum, predviđa se izgradnja teniskog terena u sklopu Sportsko rekreacionog centra „Pale“ – Kuća susreta i asfaltiranje puta Pale do Centra Emmausa na Palama MZ Potočari u Srebrenici, proširenje postojećeg puta putni pravac Kalesija-Osmaci (u dijelu Sadževac-Vacetinska Rijeka), rekonstrukcija i dogradnja vodovoda Babice Donje, te izgradnja nove ulice u Kalesiji dionica A-B spoj M-4 do ulice Senada Požegića.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te se zahvalio ministru Ramiću koji je i prošle i ove godine inicirao ovakav model saradnje.

„Ovakva saradnja pokazala se i više nego svrsishodnom i efikasnom i pokazuje se da su udruživanje sredstava i zajednička realizacija projekata od značajne koristi povratnicima. Vlada TK i dalje ostaje posvećena da kontinuirano pomaže povratničku populaciju, te ćemo kroz rebalans Budžeta nastojati i povećati iznos planiranih sredstava za pomoć povratnicima“, zaključio je premijer Halilagić.

Najnovije

spot_img