U Tuzli počinje festival Sevdalinko u srcu te nosim

Preporučujemo

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas počinje 13. Festival “Sevdalinko u srcu te nosim”, koji ima misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrednije muzičke baštine naših prostora.

U okviru Festivala, koji će trajati do 4. novembra, danas od 11 sati bit će održano 3. međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, a za ovo takmičenje su uvedena i nova pravila. 

Pobjednik kategorije 2. Međunarodnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, bez obzira na starosno ograničenje, stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji tog takmičenja.

Titula pobjednika takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” – sveukupni pobjednik, može pripasti svim takmičarima iz svih kategorija, a apsolutni pobjednik takmičenja dobija na poklon profesionalnu harmoniku. 

U srijedu, 3. novembra bit će upriličena takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman.

Ono što je svojstveno kao ideja i produkt Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

U četvrtak, 4. novembra bit će održana revijalna noć u kojoj će nastupiti muzički umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

Najnovije

spot_img