U Tuzlanskom kantonu proširena lista esencijalnih lijekova

Preporučujemo

Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra zdravstva donijela je Odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, a ovom Odlukom obaveza kantona je da u roku od mjesec dana svoje esencijalne liste prilagode federalnoj listi lijekova čija je zadnja izmjena bila u januaru ove godine.

„ Komisija za lijekove Mnistarstva zdravstva TK je svoj posao završila 04. aprila 2018. godine i dostravila svoju listu Ministarstvu zdravstva, a ta liesta je na današnjoj sjednici Vlade i usvojena.“ kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Ministar zdravstva istako je da je Vlada TK prva u Federaciji prilagodila svoju esencijalnu odnosno pozitivnu listu lijekova federalnoj listi. Nova Pozitivna lista sadrži dodatnih 95 lijekova, kojom je uvršten značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona. Ovom izmjenom, lista lijekova sadrži 1141 lijek, a prema riječima resornog ministra, uvršeteni su i lijekovi iz zahtjeva koje su dobili iz različitih udružnja oboljelih građana.Također, Ministarstvo i Vlada prilikom kreiranja liste vodili su računa i o poziciji domaćih proizvođača lijekova.

„Od 1141 lijeka na pozitivnoj listi lijekova TK nalazi se 424 lijeka koje proizvode pet domaćih proizvođača i 717 lijekova koje proizvodi 60 stranih proizvođača.“ navodi Hadžiefendić.

Ministar je istako da su na ovaj način svi „domaći“ lijekovi stavljeni na Pozitivnu listu lijekova, što je još jedan od pokazatelja podrške koju Vlada Tuzlanskog kantona pruža domaćim privrednicima.

Najnovije

spot_img